New York City Trippers

De Highline

09 Jun 2017 by Daphne

Een wandeling of een vroege-ochtend-run over de Highline, een prachtig park gelegen op een 2,5 km lange verhoogde treinrails, is wat ons betreft een must. Steeds als we er lopen of rennen (dat doen we alleen 's ochtends vroeg, als er nog niet veel mensen zijn) ontdekken we weer iets nieuws. Tig foto's hebben we er al geschoten, o.a. bij het grote uitzichtraam met tribune ter hoogte van de 16th/17th street waar je de ene yellow cab na de andere onder je door ziet razen. En van de banken-op-rails tegen die je naar hartenlust kunt verschuiven.

Op een mooie dag zijn de ligbedden en zitjes op de Highline gevuld met locals die genieten van hun coffee-to-go, toeristen die in hun reisboekjes speuren naar hun volgende stop en zie je verliefde stellen selfies maken bij een uitzichtpunt of een van de vele kunstwerken. Pal aan de Highline vind je het Standard Hotel, waarvan wordt gezegd dat veel gasten daar het gordijn niet dicht doen als ze aan het je-weet-wel-watten-zijn, je kunt er niet omheen. Letterlijk, want het is over het voormalige spoor gebouwd.

De Highline ligt midden in Meatpacking District en loopt van Gansevoort Street (ligt tussen de 12e en 13e straat) tot aan de 34e straat. Hou voor de hele Highline een uurtje aan. Je bezoek aan de Highline is goed te combineren met het nieuwe Whitney museum (aanrader) of een bezoekje aan Chelsea Market.

De Highline doorkruiste oorspronkelijk de drie meest dynamische buurten van Manhattan; Meatpacking District, West Chelsea en Hell's Kitchen/Clinton. In de jaren 30 aangelegd voor het vervoeren van de post en diverse handel in dat gebied, wat meteen op de bovenste verdiepingen van de fabrieken en de pakhuizen kon worden afgeleverd. In 1980 stopte het transport "cold turkey". Letterlijk. Het laatste vrachtje wat over het spoor werd vervoerd was een lading bevroren kalkoenen verdeeld over drie treinwagons.

De Nederlandse tuinarchitect Piet Oudolf is verantwoordelijk voor het inrichten van de Highline. Er zijn maar liefst 220 verschillende planten- en boomsoorten gebruikt, waarvan er 160 afkomstig zijn uit New York.

Check de site van de Highline voor een plattegrond, informatie over de beplanting, kunst en de evenementen die er worden georganiseerd. Je kunt bijvoorbeeld elke dinsdag met een gids mee wandelen of wat dacht je van een lesje Tai Chi met de locals?

More guide