New York City Trippers

Canal Street

Voor namaak of imitatie handtassen, portefeuilles, parfum, sieraden en horloges ga je naar Canal Street in New York's Chinatown. Als de nieuwste IT-bag je te duur is kun je hier een soortgelijke tas op de kop tikken. Je moet alleen even weten hoe en wat. Er is een verschil tussen "counterfeit' en "knockoff" tassen. Counterfeit zijn de namaaktassen, als in copy paste, zelfde tas, zelfde kleur, zelfde logo als het origineel. Knockoffs zijn imitatietassen, je zou kunnen zeggen dat deze modellen zijn geïnspireerd op het originele model.

Canal Street, New York City, Chinatown

De straatverkopers bieden hun waar meestal aan op uitgeklapte tafels, in dozen en grote plasticzakken die ze af en toe open vouwen. Of ze lopen rond met een arm vol horloges of 30 petjes op hun hoofd. In de regel zijn dit nepspullen van de minste kwaliteit. In de vele tassenwinkels aan Canal Street is de kwaliteit ietsje beter. Nog steeds zie je wel dat dit niet "the real deal" betreft maar er zitten soms best aardige tassen tussen. En mocht je op zoek zijn naar een koffer, die schijnen hier van prima kwaliteit te zijn.

Canal Street, Chinatown, New York City

Canal Street, Chinatown, New York City

Voor de "high quality fakes en/of knockoffs" moet je een beetje meer je best doen. Op straat wordt zal je vaak worden toegefluisterd "Gucci, Prada or Chanel? Louis Vuitton, Coach?". Als je instemmend knikt loop je met de contactpersoon mee de hoek om. Net even uit de drukte en uit het zicht van de politie. Daar krijg je een foldertje in je handen gedrukt waaruit je iets kunt aanwijzen. Een loopjongen gaat het betreffende artikel dan voor je halen. Wat ook wel gebeurd is dat je wordt gevraagd om mee te lopen naar een geheime winkel. Het is best spannend om via een achterafje in het donker een trap af te dalen om in een soort van kelder uit te komen. Je bent nog niet binnen of de deur wordt direct gesloten want niemand mag weten dat daar een winkel zit.

Canal Street, Chinatown, New York City

Wat ik zelf nog enger vind zijn de auto's met geblindeerde ramen. Je stapt in, de deuren gaan op slot, de auto gaat soms langzaam rijden en onder een kleed op de achterbank komen de mooiste tassen vandaan. Allemaal nep, dat dan weer wel. Gaat dit je allemaal iets te ver dan is het een optie om in de winkels zelfverzekerd naar de "backroom" te vragen. Want veel winkels hebben achter hun publieke winkel een semi-geheime winkel. Meestal een kleine en benauwde ruimte vol met tassen waar je naar binnen wordt geduwd en ook hier gaat de deur snel achter je op slot. De sfeer is meestal wat gespannen en er wordt door de handelaars constant telefonisch contact gehouden met iemand buiten op straat. Constant op hun hoede voor een inval van de politie. En dat is allemaal niet voor niets natuurlijk.

Canal Street, New York City, Chinatown

Hoewel het in New York City niet verboden is om namaaktassen e.d. te kopen is het tegen de wet om namaak spullen te verkopen. De verkopers riskeren een behoorlijke straf en hun goederen worden ingenomen. Vandaar dat je regelmatig straatverkopers hun spullen ziet grijpen om weg te rennen voor de politie. Het constante kat- en muisspel tussen de handelaars en politie lijkt niet doorbroken te kunnen worden.

Canal Street, New York City, Chinatown

Als jij erg blij wordt van een nieuwe namaak of imitatie handtas ga dan gewoon eens kijken. Check de kwaliteit van de spullen, hoe zien de stiksels en het logo eruit, voelt het plastic niet te hard aan. En voelt het wel goed zo'n neptas aan je arm? Er valt nl ook behoorlijk wat tegen het kopen van zo'n tas in te brengen. De tassen worden vaak gemaakt onder onveilige werkomstandigheden in "lage lonen landen" waar kinderarbeid nog steeds een feit is. De "grote merken" lopen imago schade op. En de staat New York geeft aan inkomsten te missen omdat zij de belasting misloopt die je anders wel betaald zou hebben. Nou vind ik dat laatste nog maar de vraag want de meeste kopers kunnen zich gewoonweg geen "real deal" veroorloven.

Canal Street, New York City, Chinatown

Last but not least; onderhandel altijd over de prijs. Een "goede nepper" mag niet meer dan 85 dollar kosten. En vergeet niet vooraf te pinnen want vaak betaal je cash.

Canal Street, New York City, ChinatownMore guide